Natuurlijke haarverzorging bij kinderen

Steeds vaker zie ik de vraag voorbij komen waarmee je de haren van je kinderen moet of kan wassen. Welke producten zijn veilig? We zijn vanouds zo gewend om de haren van onze kinderen te wassen met Zwitsal of een prinsessen of prinsen shampoo. Maar eigenlijk zijn deze shampoo’s veelte sterk en te reinigend. Iets wat de kinderhoofdjes helemaal niet nodig hebben! Wat hebben ze dan wel nodig voor hun haren? Eigenlijk helemaal niets… Misschien komt dit als een schok of misschien wist je het eigenlijk wel? Eigenlijk is dit een redelijk korte blog als het antwoord al gegeven is. Toch zal ik hieronder verder uitweiden over dit onderwerp en nog wat verschillende opties geven mocht je toch af en toe de haren van je kinderen willen wassen en nog wat tips geven over de verzorging.

Zoals ik het hierboven al beschreef hoef je de haren van je kinderen helemaal niet te wassen. Spoelen met water alleen is voldoende! De haren van mijn nichtjes zijn nog nooit gewassen met shampoo en zijn brand schoon EN hebben ook veel glans! Bij mijn nichtje Yuna ontstaan nu zelfs natuurlijke krullen! Maar hoe dan? Kinderen worden vies, er zit soms eten of zand in hun haren… Ja dat kan! En mocht het echt een hele grote kliederboel zijn kun je zeker de haren van je kinderen wel mild wassen. Maar structureel iedere dag of om de paar dagen is echt niet nodig. Waarom niet? De talgklieren van kinderen zijn namelijk nog helemaal niet actief. Dit is ook de reden dat het haar niet vet wordt! Tenminste niet tot aan de puberteit. Dan beginnen de hormonen te werken en tadaa, daar heb je het dan: Pukkels, vette huid en vet haar! Ook dan is het trouwens goed om vast te houden aan een zo’n natuurlijk mogelijke manier van wassen of een low-poo shampoo te gebruiken.

Doordat je de haren van je kindje niet wast met een shampoo behoudt het ook zijn eigen natuurlijke oliën en vetten. Hierdoor blijft het haar gezond en hoef je er ook zeer weinig aan te doen. Te sterk ontvettende shampoo’s drogen het haar uit waardoor de haren van je kindje juist weer sneller droog en pluizig kan worden en ook vlugger in de klit kan zitten. Dus bij kinderen is het Less is More!

Klitten of krullen

Mocht je toch zeer moeilijk door de haren van je kindje heen komen, of is het droog, pluizig of snel in de klit? Kijk dan naar wat vochtinbrengende producten voor je kindje. Je zou wat lijnzaad gel of aloë vera gel na het wassen over het haar heen kunnen verdelen. Of toch een fijne conditioner kunnen gebruiken zodat het haar iets beter gevoed is. Iedereen is weer anders en zo ook het haar van je kindje. Gebruik voor dun/fijn haar een lichte leave-in of conditioner en voor wat stugger/dikker haar kun je wat een zwaardere gebruiken waar bv shea boter of wat zwaardere oliën in zitten. (Kijk dan naar producten voor coily haar)

Producten

Het was erg lastig om verschillende goede low-poo kindershampoo’s te vinden. Zelfs de shampoo van Naïf, die mijn zus zo fijn vind voor haar dochter, bevat kokos sulfaat. Sommige shampoo’s voor kinderen, waarbij ze op het etiket claimen natuurlijk en vrij van sulfaten te zijn, bevatten alsnog sulfaten als je naar de ingrediëntenlijst kijkt. Hieronder heb ik een klein lijstje van goede, sulfaatvrije en milde kindershampoo’s:

  • Weleda calendula baby shampoo
  • Shea moisture Mango & carrot kids
  • Erbaviva baby shampoo
  • Love Boo Natural soft & shiny shampoo

Natuurlijk kan je ook een low-poo of curly girl shampoo of conditioner gebruiken die je bijvoorbeeld ook voor jezelf gebruikt. Hieronder een lijst van verschillende low-poo en curly girl merken:

  • As I Am
  • Alikay naturals
  • Aunt Jackie’s
  • Boucleme
  • Bouncecurl
  • Chromalya
  • Curls
  • De mane choice
  • Ecoslay
  • Holy curls
  • Innersense
  • Kinky curly
  • Less is more
  • Lus (Niet LUSH, maar LUS)
  • Marlie
  • Moptop
  • Novex (is wat zwaarder en fijn voor dikker/stugger haar of coily haar)
  • Petal Fresh
  • Shea moisture (is wat zwaarder en fijn voor dikker/stugger haar of coily haar)
  • Tabitha

Naast de bovenstaande producten zou je ook zeker puur natuurlijke producten kunnen gebruiken voor je kindje. Je zou kunnen wassen met ei, roggemeel, klei, de ayurvedische haarkruiden of honing. Je zou ook kunnen wassen met een puur natuurlijke zeep, maar dan moet je wel naspoelen met een zuur. Of je kindje dit zelf allemaal zo leuk vind is dan maar de vraag.

Berg

Heeft jou baby last van berg? Dat is heel erg normaal! Berg is een veel voorkomende, onschuldige huidaandoening bij baby’s. Je herkent het aan vettige geel gekleurde schilfers en korstjes op de hoofdhuid van je kindje. Soms is er ook wat roodheid te zien. De precieze oorzaak van berg is niet helemaal bekend. Maar wat wel zeker is, is dat het vanzelf weer weg trekt! Mocht je er toch iets aan willen doen, dan zou je het hoofdje kunnen inmasseren met een fijne lichte olie. Bijvoorbeeld Jojoba of argan olie. Na een aantal keren zal de berg zachter worden en kan je dit ietsje los maken of los borstelen met een zachte bortel of kam. Wees wel voorzichtig!

Borstelen

Haren borstelen van kleine kinderen kan soms een hele klus zijn. Al helemaal wanneer er veel klitten in het haar zitten. Het is daarom belangrijk om het haar zachtjes en mild te ontwarren door een fijne borstel te gebruiken die niet enorm trekt aan het haar. Kies daarom voor een zwijnenhaar borstel of een wet brush. De scalp brush van Hercules Sagemann is ook een hele fijne borstel waar mijn nichtje bijvoorbeeld dol op is.

In principe hoef je de haren van je kinderen dus niet te wassen met een shampoo maar is spoelen met water voldoende. De talgklieren zijn bij kinderen niet actief dus zij krijgen ook geen vet haar. Dit gebeurd pas wanneer zij in de puberteit komen. Je kan het tot die tijd zo simpel of zo gek maken zoals je zelf wil. Als het haar van je kindje toch iets meer verzorging nodig heeft kan je gebruik maken van de bovenstaande tips en adviezen.

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd en alle informatie gegeven die je zocht. Laat het mij hieronder weten als je een vraag of een aanvulling hebt!

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

14 antwoorden op “Natuurlijke haarverzorging bij kinderen”

  1. Hallo,
    Krijg je niet sneller vieze resten (kalk etc) als je met hard water zit? Bij mij is dat nl wel het geval…
    Bedankt.

    1. Hi Nienke,

      Kalk blijft voornamelijk in het haar hangen als dit haar ook vettig is. En dit is dus niet het geval bij kinderen ???? dus ook geen buildup.

      Groetjes Rachel

  2. Is het oke om elke dag het haar te spoelen van mn kindje met water? Of liever wat vaker vermijden? Ze is 1 jaar en gaat elke dag onder de douche ivm klaaien met eten.

  3. Ik heb de haren van mijn dochter nog nauwelijks gewassen in de 7 jaren dat ze er is 🙂 Als ik dat tegen mensen vertel, vallen ze soms bijna flauw! Ze heeft prachtig dik en krullend haar, maar is helaas wel pluizig en veel klitten.
    Bedankt voor bovenstaande tips!

  4. Mijn dochter v 10 wordt sedert haar 5de jaar vaker gewassen. Co-ouderschap en de papa kijkt er gans anders tegenaan. Ondertussen verandert haar lijfje ineens heel snel. Ze krijgt geen vettig haar, maar het ruikt wel naar talg. Ze heeft veel halflang fijn golvend en knopend haar. (Vorige week heb ik punten geknipt omdat vlugger knopen bij mij n indicatie is dat de fijne puntjes er af moeten, hoe het nu is, weet ik morgen pas weer). Ik merk dat het tijd is om haar van een goed product te voorzien, voor ze zelf naar allerlei zooi grijpt. Ze houdt erg van schuim en die wellness-nood moet ik respecteren als ik wil dat ze van het product gaat houden. Ik ga zelf aan de slag gaan met sci, omdat ze veel schuim wilt, maar het mag niet te ontvettend zijn, en daar zoek ik nog ff op. Mild en toch schuimig 😉. Een schuimende conditioner, zeg maar. En ze wil dat het naar bloemetjes ruikt (thank God dat Ik herborist ben en weet hoe ik voor die geur kan zorgen met rozenhydrolaat en ylanylang eo, die zelfs goed zijn voor haar huid en haar). K Heb dus wel wat basis kwa kriiden, grondstoffen en bereidingen maar over “haar” zelf weet ik weinig. Heb je tips? Hou ik je op de hoogte?

  5. leuke blog om te lezen, voor mijn iets oudere kinderen 6 en 10 jaar ben ik na veel zoeken uitgekomen op een shampoobar. ik gebruik natuurlijke zonder SLS. en ze kunnen niet meer verspillen:) het zorgt er ook voor dat je veeeel minder hoeft te wassen. ik koop ze altijd bij http://www.softnaturals.nl

  6. Er is een nieuwe verzorgingslijn van Woezel en Pip bij Kruidvat. Ze zeggen 100% natuurlijk te zijn, is dit ook echt zo?

    Het haar van mijn peuter was ik zelden maar spoel het om de dag met water. Laatste tijd heeft ze erg droog haar. Ik zat er aan te denken om het anti klit product te gebruiken van Woezel en Pip

    1. Hi Robin,

      Ik heb er even snel naar gekeken en het zag er wel goed uit. Dus dat is fijn.
      De anti klit is voornamelijk op basis van aloë Vera gel. Je kunt ook gewoon puur aloë Vera gel of lijnzaad gel in haar haren doen. Droog haar wat klikt heeft gewoon meer hydratatie nodig ☺️

      Groetjes Rachel

  7. Hoi,
    Ik waste de haren van mijn dochter zelden. Maar sinds ze op zwemles zit was ik het dus wekelijks en is het behoorlijk droog. Wat is jouw advies over chloorwater en haren wassen?

    1. Heee!

      Vooraf het haar even nat maken, en het liefste dus zo weinig mogelijk wassen. Chloor droogt uit, dus goed het haar hydrateren en na het zwemmen uitspoelen met water.
      Evt wat olie in het haar voordat ze gaat zwemmen.

      Groetjes rachel

  8. Dank je wel! Ik dacht dus dat alleen shampoo de chloor eruit krijgt en niet water alleen. Ik ga je tips toepassen. Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *