Natuurlijk stylingsproduct: Lijnzaad haargel

Lijnzaad haargel is in Amerika en Engeland al langer bekend als ‘Flaxseed gel’. Het wordt door veel no-poo’ers al gebruikt als een natuurlijk stylingsproduct. 
Er zijn al een aantal stylingsproducten waarin geen siliconen, parabenen en kleurstoffen zitten, maar dan zitten er altijd nog een tal van andere ingrediënten in die producten. En deze producten kun je dan alleen gebruiken om je haar mee te stylen, ze dragen verder niet bij aan een goede gezondheid van het haar.
Lijnzaad echter, zit boordevol met omega 3-vetzuren, vitamine E en vitamine B-complex. Van deze vitamines weten we dat zij erg goed zijn voor het haar. Vitamine E heeft zelfs een antioxidante werking en is daardoor in staat beschadiging die het haar van buitenaf is opgelopen om te keren en regeneratie van je haar te stimuleren.
Ik zie de lijnzaad haargel dus ook als een serum; het draagt namelijk ook bij aan het herstel en voedt het haar enorm, waardoor het een mooie glans krijgt. Lijnzaad haargel kan helpen je haar te hydrateren, te voorkomen dat het uitvalt en de haargroei te stimuleren.

Recept lijnzaad haargel

Wil je de haargel eerst uitproberen, maak dan een kleine portie. 

  • 25 gram lijnzaad (hele lijnzaad is aan te bevelen. Ik heb de eerste keer gebroken lijnzaad gebruikt en dat filtert toch veel moeilijker dan als je hele lijnzaad gebruikt)
  • 200 ml water
  • Een fijne zeef 
  • Een kommetje 
  • Optie: een pantykous
  • Optie: citroensap en/of etherische olie die je graag in je haar doet
Een gemakkelijk te onthouden verhouding is: 1 eetlepel lijnzaad op 100 ml water. 
 
Lijnzaad in een pan met water

Kook de lijnzaad in het water totdat er een witte schuimlaag op komt te staan. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Als je een kleine portie maakt, gebeurd dit meestal na 3 minuten. Als het water kookt, laat je het geheel nog ongeveer 2 tot 3 minuten door koken. Blijf tijdens het koken de gehele tijd roeren zodat de zaadjes niet aan de pan blijven zitten en verbranden. Laat de gel niet te dik worden, de gel wordt namelijk nog dikker als deze afgekoeld is. Te dikke gel zorgt ervoor dat het geheel moeilijk door de zeef gaat. Wees dus niet bang dat het geheel nog te waterig is als het in de pan zit.

Zet het vuur uit en zeef de lijnzaadjes er nu snel uit. Dit kan met een pantykous of een fijne zeef. Houdt de pantykous of zeef boven het kommetje en laat de gel afkoelen. Als de gel is afgekoeld is je gel klaar!

Als je gebroken lijnzaad gebruikt hebt hoef het geheel minder lang te koken, maar zul je wel een hele fijne zeef of een pantykousje nodig hebben.
 
De gel zal in de koelkast bewaard moeten worden en is ongeveer 2 tot 3 weken houdbaar. Maak dus niet teveel!


Optioneel:
Voeg enige druppels citroensap en/of een aantal druppels etherische olie toe aan de gel. Dit draagt ook bij aan een langere houdbaarheid van de gel, ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar. Als de gel begint te stinken, kan je deze het beste weggooien.

De gel heeft de consistentie van pudding, is iets dunner dan normale haargel en wordt erg gemakkelijk opgenomen door het haar.
De gel plakt niet, het maakt je haar niet vet maar juist erg zacht en glanzend. De gel laat geen gel resten achter in je haar en als je het op nat haar aanbrengt maakt het je haar niet hard maar brengt het wel goed in model. Ook zorgt de gel ervoor dat je haar minder pluist omdat de gel vochtinbrengend is.
Ben je geen fan van de haargel? Naast de lijnzaad haargel, is er ook een lijnzaad olie te koop! Misschien houdt je haar wel van deze olie.

 

TIP: Lijnzaad gel kan je ook gebruiken als gezichts- of handmasker. Zeef de zaadjes er dan niet uit en smeer het geheel op je gezicht of handen. De zaadjes en de gel zullen je huid heerlijk zacht maken. (Tip van een vriendin van mij)

Hoe is jou lijnzaad gel geworden? En wat vind je haar ervan? Laat een reactie achter en ik ben benieuwd naar het resultaat.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

12 antwoorden op “Natuurlijk stylingsproduct: Lijnzaad haargel”

  1. Nou…net voor t eerst gemaakt en krijg t niet door zeef of panty. 25gr lijnzaad op 200ml water en 5 minuten gekookt. Is erg dik geworden….kan ik t nog verdunnen met kokend water?

    1. Oei wat vervelend. Ja je kan het verdunnen met water en dan weer even koken en dan snel zeven. Het wordt dikker als het afkoelt.

        1. Op mijn Facebook is een video.
          Op vochtig haar na het wassen. Hangt vanaf wat voor type haar je hebt. Je kan het ook volgens de curly girl technieken in je haar kneden.

  2. Bij mij werkt het erf goed maar mijn haar werd zeker de eerste dag op nat haar aangebracht wel hard net als gel. Pas de dagen erna wordt het zachter. Misschien moet ik er minder in doen? En waar kan je lijnzaad olie kopen? Kan je de olie ook zelf maken?

    Groetjes

    1. Hi Eugenie,

      Je kan dat harde laagje open knijpen en daaronder zit zacht glanzend haar.
      De olie kan je denk ik wel online kopen. Even googlen 😉
      Werkt wel anders dan de lijnzaad gel.

      Groetjes Rachel

  3. Hoi Hoi,

    Leuk voor t eerst dat ik dit lees. Maar als ik het begrijp doe je dit nadat je haar gewassen is en erop smeert … dus niet uitspoelen?
    En geldt dat ook als je een gezichtsmasker van wilt maken?
    Alvast bedankt

    1. Hi!

      Ja dat klopt inderdaad. Je gebruikt het als een leave-in.
      Als gezichtsmasker kan je het met de zaadjes gebruiken en in laten trekken, maar ook zonder. Het trekt vanzelf in je huid. Tenzij je heel veel hebt gebruikt, dan moet je het weer even afspoelen 😉

      Groetjes Rachel

  4. Vandaag lijnzaad gel gemaakt met 4 drupjes etherische olie. Het is erg snotterig, ik had het iets steviger verwacht. Het duurt langer voordat het haar droog is, ook krijg ik niet echt een harde cast, een harde cast vind ik zelf wel fijn. Hoe het haar verder erop reageert moet ik nog afwachten.

    Groet Rixt

    1. Hi Rixt,

      Als je een hardere cast wil kan je er ook een eetlepel suiker aan toevoegen.
      Het is inderdaad wat snotterig en het duurt inderdaad langer voordat je haar droog is omdat het helemaal in je haar moet trekken.

      Groetjes Rachel

    1. Hi Simone,

      Als het afkoelt wordt het wat dikker. Als dit niet gebeurd heb je het te kort laten koken in de pan.
      Dan de volgende keer wat langer koken. 😉

      Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *