Alles over het borstelen van je haar

Laten we het even hebben over het borstelen van je haar. De één zegt dat je je haren alleen nat moet borstelen, de ander weer dat je ook je haren kan borstelen als het droog is en weer een ander zegt dat je je haren helemaal niet moet borstelen. Of juist alleen maar met je vingers? Maar wat is nu juist? En wat is wijsheid met het borstelen van je haar? En welke borstel is nu de juiste voor jouw haar? Juist omdat er zoveel vragen zijn over het borstelen van je haar en je natuurlijk niet je haar wil beschadigen door de verkeerde borstel te gebruiken, schrijf ik deze blog.

Vroeger had ik 1 borstel. Het was een borstel van de Etos. Je weet wel, zo’n goedkoop ding met van die plastic pinnen waarmee je lekker door je haar kan raggen. Maar ook lekker veel haren uit je hoofd trekt en meestal jezelf pijn doet als je daarmee borstelt. Ik voel deze pijn meteen als ik eraan denk. Ik kan je dus nu al zeggen dat deze borstel niet het antwoord is op jouw vraag. Als je deze borstel op dit moment gebruikt zeg ik: Doneer hem aan je kat of hond. Want die vind hem vast heerlijk!

Nat haar borstelen

Nat haar is veel kwetsbaarder dan droog haar. Vroeger werd altijd gezegd dat je nat haar niet moest borstelen. Tegenwoordig heb je verschillende fijne borstels die je wel kan gebruiken om je natte haar te borstelen. Voorzichtigheid is natuurlijk altijd belangrijk! Ga niet trekken aan je haar en begin altijd onderaan en werk dan naar boven. Heb je veel klitten, breng dan eerst een conditioner of leave-in aan op je haar en begin daarna je haar te borstelen. Kijk hieronder naar welke borstel jou aanspreekt en wat voor type haar jij hebt (krul of stijl, veel of weinig haar) en kies dan een borstel waar jij je goed bij voelt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je uiteindelijk ervoor kiest om je natte haar gewoon met je vingers te ontwarren. Dat doe ik zelf ook 😉

Droog haar borstelen

Als je je haar droog borstelt is het ook goed om te kijken naar wat voor soort borstel je dan gebruikt. Een zwijnenhaar borstel reinigt bijvoorbeeld je haar, maar misschien vind jij een houten kam veel fijner. Blijf dichtbij jezelf en kies iets uit wat bij jou past of waar jij je goed bij voelt. Wel is het goed om te weten dat, hoe vaker je je haar borstelt, en dus ook je hoofdhuid prikkelt (door de haren of de pinnen) hoe sneller je haar vet wordt. Dit is een beetje hetzelfde als wanneer je de hele dag met je handen door je haar heen gaat.

Omdat er best veel verschillende borstels zijn zal ik hieronder een paar van mijn favorieten benoemen. Als jou borstel er niet tussen staat betekent dat niet dat deze slecht is, misschien ken ik hem gewoon nog niet 😉

Zwijnenhaar borstel

De zwijnenhaar borstel, oftewel de Boar Bristle Brush, wordt veelal gebruikt om je haar droog te borstelen, maar is ook zeker geschikt om je natte haar te borstelen. Toch heb je meer effect van het reinigende vermogen van de zwijnenhaar als je deze gebruikt op droog haar. Met een zwijnenhaar borstel borstel je namelijk je haar schoon. Omdat de haren dicht op elkaar zijn geplaatst is deze borstel in staat om stof, vuil, build-up en kalk uit je haar te borstelen. Ook zorgt de lichte wrijving van de haren ervoor dat je haar mooi gaat glanzen en verdelen de haren van de borstel de talg van je hoofdhuid en aanzet over de lengtes van je haar. Op die manier voedt je je haar met je huid eigen olie. Het zwijnenhaar masseert je hoofdhuid en stimuleert daarbij de bloedcirculatie.

De zwijnenhaar borstel komt in twee verschillende variaties. Volledig met zwijnenhaar of gedeeltelijk met nylon pinnen. Als je erg veel of dik haar hebt zou ik aanraden om een combinatie van zwijnenhaar met nylon pinnen te nemen.

Er zijn veel verschillende merken die een zwijnenhaar borstel verkopen en tegenwoordig kan je ze ook kopen bij de Etos of de Kruidvat. Je kan voor 5 euro een zwijnenhaar borstel kopen maar je kunt ze ook krijgen voor 150 euro. De prijs laat ook wel het verschil in kwaliteit zien. De haren van een zwijnenhaar borstel bij de Etos of kruidvat zijn veel zachter en korter dan de haren van een dure Mason Pearson. Het nadelige van zo’n zachte borstel is dat je eerder je haar aan het aaien bent dan aan het borstelen. Gelukkig zijn er ook een aantal merken die niet spot goedkoop zijn maar ook niet enorm duur. Denk hierbij aan Faller, Kent, Redecker en Kruk. Bij al deze merken is het zwijnenhaar tevens een bijproduct van het dier en wordt het dier niet geslacht voor de haren maar voor de consumptie. Je kunt meer lezen over de Boar Bristle Brush in deze blog en over de Mason Pearson in deze blog.

Mocht je het niet zo prettig vinden om een borstel te kopen die gemaakt is van een dierlijk product, dan zou je kunnen kiezen voor een vegan optie. Kostkamm verkoopt namelijk mooie houten borstels met Sisal. Ik heb zelf geen ervaring met deze borstel, maar ik heb mij laten vertellen dat de Sisal een beetje aan de zachte kant is. Een andere vegan optie is een borstel met houten pinnen.

Sommige mensen krijgen statisch haar van een borstel met zwijnenhaar. Zelf heb ik dit ook wel een beetje, maar als ik na het borstelen met mijn handen door mijn haar heen ga is dit statische meteen weg. Mocht je dit toch niet prettig vinden, dan zou je kunnen kiezen voor een houten kam of een borstel met houten pinnen. Helaas hebben deze niet de reinigende functie en verdelen deze geen talg over de lengtes van je haren.

Tip: Mocht je je haren alleen met water wassen, dan kan je ook je haar borstelen onder de douche met een zwijnenhaar borstel. Hiermee verdeel je tegelijkertijd de talg van je hoofdhuid over de lengtes van je haar en je wast je haar met het water. Je zult dan een schoner resultaat krijgen dan wanneer je dit niet doet. Is wel iets meer werk 😉

Borstel met houten pinnen

Mocht je geen fan zijn van een zwijnenhaar borstel, en wil je toch graag je haar droog willen borstelen? Dan zou je kunnen kiezen voor een borstel met houten pinnen. De pinnen hebben, in tegenstelling tot een borstel met plastic pinnen, zachte uiteinden waardoor je haar niet wordt beschadigd. Een speciale inzet in het natuurlijke rubber maakt dat een houten borstel met bijvoorbeeld esdoorn borstelpinnen voorkomt dat er haren worden uitgetrokken. Tevens zijn de houten borstelpinnen mooi afgerond, dus lekker zacht voor je hoofdhuid. Deze pinnen masseren je hoofdhuid en stimuleren de bloedcirculatie. Een borstel met houten pinnen is geschikt voor fijn en grover haar.

Redecker borstel voor lang haar met beukenhout en esdoornhout pinnen

Wet brush

De wet brush is veelal bekend onder de curly girls. De naam zegt het al, dit is een borstel om je haar nat te borstelen. Je hebt veel verschillende merken, maar ik denk dat de meest bekende wel de wet brush van Denman is. Veel dames met krullend haar gebruiken deze borstel om hun natte haar te ontwarren. Als je daarbij eerst een conditioner of een haarmasker aanbrengt op je haar en vervolgens je haar gaat borstelen met deze wet brush, zorg je ervoor dat het product beter verdeeld is over je haar. Hierdoor kan je gehele haar het masker of product goed opnemen. Doordat bijvoorbeeld een leave in beter verdeeld is over je haar, krijg je mooiere krullen. Al het pluis is hierdoor weggewerkt en iedere krul is omhuld met het product.

Zelf gebruik ik liever mijn eigen vingers om bijvoorbeeld een leave-in goed te verdelen over mijn haar. Doordat ik mijn vingers gebruik verander ik mijn eigen krulpatroon niet, wat ik wel krijg als ik een wet brush gebruik. Sommige mensen zweren bij deze borstel, andere mensen niet 😉 Ik denk zelf dat deze borstel vooral een aanrader is als je al een erg sterk krulpatroon hebt en je moeite hebt om een product goed over je haar te verdelen.

Scalp brush

De scalp brush, en dan bedoel ik specifiek de bovenstaande van Hercules Sagemann, is echt een favoriet van mijn nichtje (en tevens mijn langharige kat ). Deze borstel is geschikt om nat en droog haar pijnloos en moeiteloos te ontwarren, en masseert tegelijkertijd je hoofdhuid. Deze borstel trekt geen haren uit je hoofd en glijdt gemakkelijk door je haar heen. Met deze borstel kan je, net als de bekende wet brush, ook gemakkelijk een conditioner of haarmasker door je haar heen verdelen.

Omdat ik zelf enorm tevreden ben over deze borstel en veel van mijn klanten ook, biedt ik deze borstel zelf ook aan in diverse kleuren.

Denman Be-bop borstel

De Denman Be-bop borstel is een borsteltje om je hoofdhuid te masseren EN om je haar nat te borstelen. Je kunt deze gebruiken als een wet brush, maar ook om je hoofdhuid te masseren voor of tijdens het wassen. Hiermee stimuleer je de bloedcirculatie op je hoofdhuid en wordt je hoofdhuid beter gereinigd. De Be-bop borstel van Denman stimuleert de haargroei, een gezonde hoofdhuid en je kan je haar ermee ontwarren. Een 3 in 1 borstel eigenlijk. Je kan meer lezen over deze borstel in deze blog.

Houten kam

Naast al deze borstels heb je ook de gewone houten kam. Een houten kam kan in je verschillende formaten krijgen, grof of fijn. Het is duurzaam, creëert geen statisch haar en is erg gemakkelijk schoon te maken. Je kan een houten kam gebruiken voor stijl en krullend haar. Als je bijvoorbeeld een grove houten kam neemt, behoudt je ook nog veelal je eigen slag of krul en is je haar toch netjes.

Om erachter te komen welke borstel voor jouw de beste is, is het goed om jouw haar in je gedachten te houden en wat jij zelf het fijnste vind. Borstel jij je haar graag als het nat is of als het droog is? Heb je krullend haar of stijl haar? Heb je veel of weinig haar? En wat voor producten gebruik jij momenteel om je haar mee te wassen?

Krullend haar

Krullend haar kan je het beste borstelen als het nat is. Dit omdat als je krullend haar borstelt wanneer het droog is, je na het borstelen eruit ziet als een schaap. Maar is het dan slecht om krullend haar droog te borstelen? Nee zeker niet! Er zijn mensen die zeggen dat als je krullend haar droog borstelt, je het krulpatroon teniet doet. Dat is niet waar. Ik borstel mijn haar ook altijd de avond voor het wassen met een zwijnenhaar borstel (boar bristle brush) en mijn krullen zijn na iedere wasbeurt weer helemaal terug.

Als je je haar wast volgens de no-shampoo methode houdt je haar sneller stof of vuil vast van buitenaf en krijg je sneller build-up. Een zwijnenhaar borstel haalt dit stof en vuil uit je haar en je verdeeld daarmee de talg van je hoofdhuid over de lengtes van je haar. Ik vind het zelf erg prettig om de avond voordat ik mijn haar ga wassen, mijn haar even goed te borstelen. Vervolgens masseer ik mijn hoofdhuid met een paar druppeltjes olie en verdeel ik deze ook op de lengtes van mijn haar. Dit laat ik een nachtje intrekken en de volgende dag was ik mijn haar met de ayurvedische haarkruiden.

Als je je haar wast met een low-poo shampoo of een conditioner (conditioner only methode) zul je al minder snel last hebben van eventueel stof of buildup, en zou het borstelen van droog krullend haar niet persee nodig zijn. Je zou er dan voor kunnen kiezen om je krullende haar alleen te borstelen wanneer het nat is.

Wil je tussendoor, halverwege de week, graag je haar even uitborstelen dan kan dat zeker! Je krul is daarna wel weg, maar dit kan je gemakkelijk verhelpen door de lengtes weer nat te maken en een leave-in in je haar te kneden (bijvoorbeeld lijnzaad gel, aloë vera gel of een leave-in die jij prettig vind)

Stijl haar

Bij stijl haar is het allemaal iets gemakkelijker. Heb je veel klitten na het wassen, borstel je haar dan voorzichtig als het nat is. Wil je tussendoor gedurende de week je haar droog borstelen, gebruik dan een geschikte borstel daarvoor zoals een zwijnenhaar borstel, een borstel met houten pinnen of een kam. Het is maar net waar jou persoonlijke voorkeur ligt. Beide borstels en de kam zijn geschikt voor dun en fijn en voor veel en dik haar. Hieronder een aantal tips:

Heb je dun en fijn haar? Gebruik dan een zwijnenhaar borstel die niet te lange haren heeft. Vermijdt de eerste 3 dagen na het wassen je hoofdhuid bij het borstelen (afhankelijk van hoe snel je haar vet wordt) en borstel de lengtes. De haren van de zwijnenhaar borstel prikkelen namelijk je hoofdhuid en stimuleren ook de talgklieren. Hierdoor kan het zo zijn dat je haar sneller vet wordt. Probeer dan alleen de lengtes te borstelen of heel lichtelijk langs je hoofdhuid. Hierdoor behoudt je volume en zorgt je ervoor dat de aanzet van je haar minder snel vet wordt. Als je haar bij de aanzet vettig is zou je het geheel kunnen borstelen om de talg te verdelen over de lengtes. Bij dun en fijn haar wordt het haar dan wel sneller futloos en zwaar.

Heb je veel en dik haar? Het kan dan zijn dat een gewone zwijnenhaar borstel dan niet voldoende is om echt door je haar heen te komen. Gebruik dan een zwijnenhaar borstel met nylon pinnen ertussendoor zodat je ook echt goed door je haar heen komt. Persoonlijk vind ik de BN3 of BN2 van Mason Pearson echt een goede. Deze heeft toch ook nog voldoende zwijnenhaar om stof en vuil uit je haar te borstelen en om de olie van je hoofdhuid te verdelen over de lengtes van je haar.

Wil je graag meer volume? Borstel je haar dan op de kop. Breng je haar naar beneden en begin met borstelen. Als je klaar bent gooi je je haren weer omhoog, even opschudden en klaar!

Schoon maken van je borstel

Nadat we allemaal soorten borstels en kammen hebben doorgenomen, komt het allerbelangrijkste nog! Het schoonmaken van je borstel. Want dit vergeten veel mensen. Ik zei het hierboven ook al eventjes, maar als je geen reguliere shampoo meer gebruikt houdt je haar sneller stof, vuil en kalk vast. Dit resulteert zich vaak in een vieze borstel waarbij je een witte (plakkerige) waas of veel stof op of in je borstel of kam kan zien zitten. Lijkt mij niet zo lekker om daarmee je schone, pas gewassen haar te borstelen toch? Maak daarom je borstel iedere keer schoon nadat je je haar weer hebt gewassen! Zo verdeel je geen oud talg of stof over je schone haar en blijft je haar ook langer fris.

Maar hoe maak je je borstel dan schoon? Gelukkig zijn er verschillende handige schoonmaak borsteltjes! Faller heeft er bv 1. Maar als je een Mason Pearson koopt krijg je er een schoonmaakborsteltje bij. Verwijder eerst alle oude haren uit je borstel. Leg daarna de haren of pinnen van je borstel in een bakje met wat water en zeep, of oude shampoo die je over hebt, en gebruik het schoonmaak borsteltje om goed tussen de pinnen of haren schoon te maken. Even afspoelen en klaar!

Mocht je geen bakje hebben waar de kop van je borstel in past, kan je kan ook gewoon een sopje van water en zeep in je wasbak maken 😉

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd en alle informatie gegeven die jij zocht. Mis je toch nog iets of heb je vragen? Laat het mij hieronder weten!

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

5 antwoorden op “Alles over het borstelen van je haar”

  1. Hey Rachel,
    Dankjewel voor deze blog! Een mooi overzichtje van verschillende soorten borstels en redenen waarom je deze zou gebruiken 🙂
    Groetjes Sophie.

  2. Hoi Rachel!

    Ik heb een beetje zitten zoeken naar de borstels met zwijnenhaar, maar merk dat er in Nederland toch nog lastig aan de goedkopere te komen is. Nu ben ik aan het overwegen om een Mason Pearson aan te schaffen, maar er staat bij bol.com duidelijk het volgende bij:
    “Gebruik deze borstel niet om je haren te borstelen als je oliën, kleuringen of stylingproducten in je haren hebt! De chemicaliën kunnen zich opstapelen en vervolgens het rubber aantasten.”
    Ik verf mijn haar dus wel, en vraag me af of je tips hebt voor geverfd, dik haar. Zou het veel kwaad kunnen dat ik mijn haar verf voor de Mason Pearson?
    Ik hoor graag hoe jij erover denkt!

    Groetjes Daphne

    1. Hi Daphne,

      Je kan gerust de mason pearson gebruiken bij geverfd haar of wanneer je olie in je haar hebt.
      Als je een goedkopere zoekt zou je eens bij louland.nl kunnen kijken ????

      Groetjes Rachel

  3. Je blog heeft mij zeker geïnspireerd, en ondanks dat je veel informatie deelt weet ik nu eigenlijk nog niet goed wat de beste route is.
    Op dit moment gebruik ik zo’n anti klit (plastic) borstel voor na het wassen en fohnen om het doorkambaar te maken. Resterende dagen tussen de wasbeurten gebruik ik eigenlijk alleen een grove (plastic) kam.
    Ik gebruik al geruime tijd natuurlijke solid shampoo met azijn spoeling. Dat witte waasje op de kam of borstel komt me wel bekent voor. Beter schoonmaken is nog een aandachtpunt. Ik had al wel de indruk dat mijn haar soms juist vet word van het borstellen. Nu las ik dat een natuurlijke borstel wel echt een groot verschil kan maken in combinatie met natuurlijke shampoo bars, maar welke keuze …? Ik heb trouwens fijn stijl haar. De reinigende werking van het zwijnen haar klinkt interessant alleen dat talg stimulerende niet. Zijn houten pinnen een beter idee dan?
    Heb je misschien wat extra advies?
    Alvast bedankt!

    1. Hee Evelien,

      Je gebruikt nu een natuurlijke zeep als shampoo? Kan dat het witte waasje dan een combinatie is van talg/kalk/zeepresten. Een borstel met zwijnenhaar haalt dat wel mooi uit je haar.
      Misschien is dan de combinatie van zwijnenhaar met nylon pinnen een idee? Heb je toch het zwijnenhaar, maar niet overmatig veel en een klein beetje massage van de pinnen. (dit heb je eigenlijk altijd bij een borstel) De borstels met volledig zwijnenhaar prikkelen wel iets meer de hoofdhuid dan die met pinnen (hout of nylon)
      Ik verkoop zelf een fijne borstel van hercules sagemann. Die bevat die combinatie en borstelt erg lekker! Je kan deze vinden in mijn webshop mocht je geïnteresseerd zijn.

      Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *